Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Helyszín: 7800 Siklós, Köztársaság tér 8. Könyvtár nagyterme

Időpont: 2015.10.22. 10:00

Tárgy: Helyi Fejlesztési Stratégia tervezési fórum önkormányzatoknak

A következő támogatási időszakban a Vidékfejlesztési Programon belül a LEADER-en kívül lesznek olyan központi intézkedések, amelyek az önkormányzatok számára településfejlesztési és vidékfejlesztési célokat támogatnak. A falukép javítást szolgáló irány mellett a helyi konyhák, önkormányzati utak javítása vagy a szennyvízkezelés is támogatható lesz. Megmaradt az IKSZT-hez hasonló fejlesztési irány, illetve a falubusz is. Összességében azonban ezekre a célokra a korábbi időszakhoz képest kevesebb forrás áll majd rendelkezésre.

A térség legnagyobb hatású társadalmi szervezetei az önkormányzatok, ez probléma is, mert gyenge a civil szféra. Ez azért van, mert alapvetően pályázatfüggő. Ötletként felvetődött a Teleház fejlesztések támogatása. Lehetőség közszolgáltatások javítására. Helyi gazdaságfejlesztő pályázatok kellenének, mert alapvető probléma az alacsony jövedelmi viszony, élelmiszer gondok vannak. Civil szféra erősítése gazdasági alapokon. Javaslat: gazdasági egyesületek létrehozása, ami a klasszikus nyugati civil szervezetek alapja, például nyúltenyésztők, sertéstenyésztők egyesülete, ahol élelmiszert állítanak elő, munkakultúrát terjesztenek, nemesítenek. Kevés a középvezető, értelmiség. Általános probléma a humánerőforrás elvándorlása. Új társadalmi réteg alakult ki, a közmunkásság, amelyből nehéz kitörni.

Előjött a térségek közötti együttműködések lehetősége. Például Harkány közszolgáltatásai 22 településre terjednek ki, ez a vonzáskörzete óvodáknak, iskoláknak, rendelőknek stb. Egyfajta agglomeráció van. Hiányzik a rendszerben gondolkozás, marketinggel segíteni kellene. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a nagytelepüléseknek, városoknak és járásközpontoknak a Területi Operatív Program támogatásai jobban elérhetőek lesznek, ezért a LEADER szűkös forráskeretét a kistelepülések helyzetbe hozására kellene fordítani.

Siklós, 2015.10.22.

Vida Balázs

pályázati referens

Fontos információk

Legfrissebb híreink