Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

 „Ormánságtól a Szársomlyóig”

A Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete helyi akciócsoport 2008-ban azzal a céllal jött létre, hogy meghatározza a területének fejlődési irányvonalait, és erre megalkossa a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát (HVS) és a fejlődés útjára állítsa a térséget.

A térség önkormányzatai, civil szervezetei és gazdasági társaságai kezdtek együtt gondolkodni, a közös fejlődési irányvonalakat megfogalmazni.

A Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesület, mint helyi akciócsoport gazdaságilag és kulturálisan is sokszínű, nagy kiterjedésű területet foglal magába. Az Egyesület 88 települést fed le, a térség lakossága 54 079 fő. A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia kidolgozásában meghatározó volt, hogy egymástól adottságaiban és lehetőségeiben is eltérő, de egymást kiegészítő két kistérség együttműködésén alapuljon. A térség erőssége is ebben a sajátos természeti és termőhelyi, sokszínű kulturális és építészeti adottságokban rejlik.

A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia célja a szolidáris gazdaság (tudatos fogyasztók által fenntartott helyi-termékláncok) kialakítása, ami hídépítés az akcióterületen, a következők mentén:

  • munkahelyteremtés a gazdaság- és turizmusfejlesztés a helyi örökség, táji adottság felhasználásával a fenntarthatóság alapelvének figyelembevételével;
  • tudatos fogyasztást és életminőséget javító kampányok mentén történő vidékfejlesztés;
  • egyedi adottságokat figyelembe vevő tartamos tájhasználati módszerek elterjesztése;
  • mikro vállalkozások és önfenntartó családok hálózatosodásának, valamint a térségi együttműködések elősegítése;
  • az ember teremtette tárgyi, szellemi örökség megőrzése, új tartalommal való megtöltése; a helyi közösségek újjáélesztése
  • a kulturális sokszínűség előnyeinek kihasználása
  • forrásteremtő, forráslehívó képességeink növelése.

A közösségfejlesztéssel létrejövő szolidáris gazdaság élő és élhető térséget teremt.

Az Akciócsoport a Dráva-sík és a Villányi-hegység földrajzi táját fedi le, amelyek magukba foglalják az Ormánközt, az Okorvidéket, a Drávazugot, a Bőközt, a Drávaszöget, és a Villányi hegységet.

A térség egyediségét a déli fekvéséből adódó klímája (napsütéses órák száma 2060, aktív hő összeg 3331 ºC), különleges élőhelyei, flórája és faunája, a Dráva folyó és a Villányi–hegység egyedülálló földtörténeti adottságai adják. A vizes élőhelyekben, ártéri legelőkben, liget erdőkben, termálvizekben, barlangokban, eredetvédett szőlőtermő tájban gazdag terület lehetőséget kínál magas minőségű táj-termékek előállítására és turisztikai vonzerőnövelésre. A Duna- Dráva Nemzeti Park itt található védett területei: A Dráva hullámtere és a Cún-szaporcai Ódráva meder, Bükkhát Erdőrezervátum, Szársomlyó, Fekete- hegy, Villányi Templom-hegy, feltáratlan cseppkőbarlangok. A Borút gasztro-kulturális kínálata és Harkány fürdő- és gyógyvize erős turisztikai vonzerőt jelent. 

Jellemzők az egymáshoz közel lévő aprófalvak (500 főnél kisebb), melyekből csak néhány nagyközség, város emelkedik ki. A térség – soknemzetiségű kultúrája és a határmente zártsága miatt – ritka építészeti örökséggel bír. Műemlékeink: Sellyei Draskovich Kastély, Siklósi Vár, református festett kazettás templomok Drávaiványiban, Kóróson, Adorjáson és Kovácshidán, számos templom az Árpádkortól a XIX. sz-i körtemplomig. Helyileg és országosan védett népi műemlékek sokasága: magtár, malom, pincesorok és présházak, tájházak, lakóházak. Jeles zarándokhely Máriagyűd, Szent-Márton zarándokút (Via Sancti Martini). Védett arborétum található Sellyén valamint védett gyümölcsös és tájfajta gyűjtemény Drávafokon, míg a Villányi borvidék eredetvédett szőlőtermő területekből áll.

Országos hatókörű fesztiválok: Bogádmindszenti Fehérhurka fesztivál, Sellyei Dinnyefesztivál, Villányi Bachus napok, Palkonyai Nyitott pincék, Harkányi Fürdőfesztivál, Európai Bordalfesztivál, Tenkesalja Fesztivál.

 

Legyen a vendégünk, érezze jól magát nálunk! 

Fontos információk

Legfrissebb híreink