Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Bonyolult és részletes jogszabályok, törvények és rendeletek foglalkoznak vele, az egyes piacokon kik, mit és milyen feltételek mellett árusíthatnak. A piacokra, vásárokra és vásárcsarnokokra az ugyancsak kis- és őstermelők által megtermelt árukat értékesítő helyi termelői piacokhoz képest jóval szigorúbb szabályok érvényesek.

A piacokon és vásárokban őstermelők, kistermelők, egyéni vállalkozók és jogi személyek értékesíthetik a termékeiket, akik e tevékenység végzésére jogszabály alapján jogosultak. Míg az őstermelőknek korábban az értékesítéshez őstermelői igazolvánnyal kellett rendelkezniük, 2021. januárja óta már FELIR azonosítót és Nébih tevékenységazonosítót kell igényelniük, majd ezeket megjeleníteniük a szabályos árusításhoz. A mezőgazdasági őstermelő kizárólag azt a terméket értékesítheti , amit saját gazdaságában állított elő és szerepel az őstermelői nyilvántartásban. Az árusítás helyszínén a két azonosító mellett fel kell tüntetni a "Saját őstermelői tevékenységből származó termék" feliratot. Az őstermelő nevében kizárólag közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja folytathatja az értékesítést.

A rendről és a tisztaságról az árusítóknak is gondoskodniuk kell. A piacokon csak hatóságilag hitelesített és hibátlan mérőeszköz használható, az áru mérését pedig úgy kell elvégezni, hogy annak helyességét a vásárló ellenőrizni tudja. Az élelmiszereket, élelmiszer-nyersanyagokat az árusítás egész időtartama alatt szennyeződéstől védve kell tartani.

Forrás és további információ:

https://www.agrarszektor.hu/elelmiszer/20230223/sokan-nem-ismerik-a-szabalyokat-csak-igy-arusithatsz-a-piacokon-magyarorszagon-42488?utm_source=agrarszektor&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel

Fontos információk

Legfrissebb híreink