Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Mezőszentgyörgyi Dávid elmondta: a projektet a Hagyományok Háza, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Zempléni Múzeum és Balatonkenese város önkormányzatával közösen valósítják meg az ország három kiemelt régiójában. 

Várhatóan több tízezer embert mozgatnak meg a Budapestet és Közép-Magyarországot, Tokaj térségét és a Balaton-régiót érintő hagyományőrző programjaikkal, amelyekbe a térségi és a helyi múzeumokat, tájházakat, alkotóházakat is bevonják. 

Hozzátette: a megújult intézet számára kiemelten fontos programban várhatóan idén november végéig egységes - a hagyományőrzést támogató - informatikai portálrendszert is kialakítanak, amely folyamatosan frissül. 

A három régióban a tárlatvezető mobil applikációknak köszönhetően, jól szórakozva válik a közönség az elkalauzolás interaktív szereplőjévé.. Terveik között szerepel, hogya múzeumi munkát segítő mobil eszközöket, tableteket is beszereznek. A források 54 százalékát a Hermann Ottó Intézet kapta, a Zempléni Múzeum 16, Balatonkenese 15, a Hagyományok Háza csaknem 7, a BGF pedig 9 százalékkal rendelkezik - ismertette a részleteket. 

A rendezvényeken a kézműves termékek mellett a kézműves élelmiszerek is megjelennek, csak úgy mint a divat, a hagyományos, népi zene és tánc, valamint az építészet.

Beszprémy Katalin, a projekt szakmai vezetője, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének szakmai vezetője elmondta: a kiemelt fejlesztési térségekben számos szakmai konferenciát, rendezvényt és a hagyományos iparágak elterjesztését célzó ingyenes képzést szerveznek. 

Kutatási programokat is megvalósítanak a népi kézművességben és a hagyományos kézműves iparágakban, kreatív iparban tevékenykedők bevonásával - jegyezte meg. Elmondta azt is, hogy megvizsgálják a hagyományőrzés helyzetét a közoktatásban, a kulturális fogyasztásban, és megcélozzák a fiatalabb generációt a rendezvényeikkel, játszóházakkal, mesterség-bemutatókkal.

www.szechenyi2020.hu

Fontos információk

Legfrissebb híreink