Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Ritka kincset rejt az ormánsági város, Sellye környéke, mert Olaszország, Franciaország és Horvátország mellett itt is megtalálható a világ legdrágább gombája, a fehér szarvasgomba, amelyet leginkább árveréseken értékesítenek.

Magyarországon a fekete szarvasgomba szinte mindenütt fellelhető, de a fehér csak az Ormánságban. Ez megmutatkozik az árában is, mert míg a fekete szarvasgomba kilója 80-100 ezer, addig a fehér szarvasgomba – mérettől függően – ennek akár a tízszerese is lehet. Ezt a ritka adottságot kihasználva döntöttek úgy a szervezők, hogy október 7–8. között megrendezik az I. Fehér Szarvasgomba-fesztivált Sellyén.

A legérdekesebb programnak kétségkívül a szarvasgombát kereső kutyák versenye ígérkezik, a leglátványosabbnak és legízletesebbnek pedig a szarvasgombával készült ételek kóstolója. Az érdeklődők láthatnak solymászbemutatót, íjászokat, betyárokat, néptáncosokat, illetve különböző szakmai programokat.

A szervezők – akik maguk is foglalkoznak szarvasgomba-kereséssel –, elmondták azt is, hogy erre a feladatra alaposan fel kell készülni, nem elég több százezer forintért kiképzett kutyát vásárolni. Külön vizsgát kell tennie a gombát kereső személynek és a kutyának is, engedélyhez kötött ez a tevékenység, illetve az erdőbirtokosok bérleti díjat kérnek a gombakeresés fejében. Ugyanakkor külföldről is hatalmas az érdeklődés a fehér szarvasgomba iránt. A főtt kukoricára emlékeztet az illata

A gombák közül számos faj a föld alatt fejleszti ki termőtesteit, ilyenek a szarvasgombák is, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és kellemes illatuk, ízük miatt az ember a legrégebbi idők óta gyűjti. Ugyanakkor a vadállatok számára is kedvelt csemege. A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 75 dekagrammot, repedezett kérge 1 milliméter vastag, nem húzható le.

Belseje fehér alapon sötétebben márványozott, tömör. Szaga a főtt kukoricára emlékeztet, és annyira erős, hogy jó szaglású ember már messziről rátalálhat, ami annál könnyebb, mert ott, ahol a gomba van, a föld megrepedezik, sőt a gomba felső része ki is emelkedik a földből. Egész évben – még enyhe teleken is – terem.

Forrás: BAMA/AgroLine

Fontos információk

Legfrissebb híreink