Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Helyszín: Sellye, Dózsa Gy. u. 1.

Időpont: 2016. 04. 20

Tárgy: Előkészítő önkormányzati konzultáció

A találkozóra a Helyi Fejlesztési Stratégia tervezési munkáival kapcsolatban került sor.

A HFS tervezését koordináló munkacsoport képviseletében Szarkándi Lajos ismertette a megjelent önkormányzati és intézményi vezetőkkel a járást érintő, a helyi fejlesztési stratégiában érintett problémákat, melyek a társadalmi-gazdasági leghátrányosabb besorolással deklarálásra is kerülnek, de a mindennapi élet jeleiként illetőleg pályázati szempontból is értelmezhetőek. Ezek gyakorlati összefüggésit érintette a térségben lévő a pályázóképesség, turisztikai érintettség, cigányság helyzetével kapcsolatban.

A konzultáció során megerősítést kapott a térség belső inhomogenitása és a blokkszerű lemaradása a fejlettebb térségektől. Egyszerre van jelen a szegényég, munkanélküliség a munkára foghatóság hiányával; a hasznosítható néprajzi és természeti értékek sokasága és a turisztikai tevékenység alacsony teljesítő képessége; az igazán nagy hatású közfoglalkoztatás valamint közétkeztetési hatása, és a termelőmunkába átlépés alacsony foka a piaci termékkereslet alacsony fokára visszavezethetően.

Megállapítást nyert, hogy a térség népességi összetétele alapján a gazdasági hátrányok miatt felerősítetten jelentkezik a cigány népesség bevonhatósága. Régóta és több segítő program valósult meg a térségben, ezeket általában külső szakmai partnerségben valósították meg. A helyi népcsoport mint végső kedvezményezett részt vett a programban. Általában a programok befejeződését követően tartós hatás kevésbé marad, alapvetően a fenntarthatóság okoz gondot. Jelen van a valósan rendkívül rossz anyagi helyzet, de a motiválatlanság is. Az érintettek belső elvárásait eredményező további programokra lenne szükség.

Siklós, 2016. április 21.

                                                                                              Szarkándi Lajos

                                                                                       munkaszervezet vezető

Fontos információk

Legfrissebb híreink