Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Helyszín: 7964 Csányoszró, Szabadság u. 6. IKSZT

Időpont: 2015.11.11. 16:00

Tárgy: Agrár- és kertészeti ágazat kapcsolódása a HFS-hez

A térség legerősebb ágazata a mezőgazdaság. Az Ormánságban komoly hagyományai voltak a kertészetnek, sajnos folyamatosan csökken a jelentősége. Ma 150 – 200 hektáron termesztenek dinnyét, és egyéb növényeket, pld. eper. Ahol helyi kézben maradtak a földek, ott jobb az ágazat helyzete és a helyi foglalkoztatás is. Várakozás van a gazdálkodókban az Ős-Dráva Program iránt, ami tájalakítást hozhat és jobb adottságokat jelenthet a jövőben (vízellátottság). Mindenki egyetértett abban, hogy elsősorban a fiatalokat kell itt tartani.

A korábbi elnyert de meg nem valósított pályázatok kapcsán vita alakult ki arról, hogyan lehet előzetesen kiszűrni az improduktív projektgazdákat. A bedőlt pályázatok forrása visszahullott, nem veszett el.

A kertészet kis területen képes nagy jövedelmet termelni, de nagy beruházási igénnyel. Szervezetnek kellene ezt összefognia, amely 10-15 fő számára tudna gépi szolgáltatást végezni, közös palántanevelőt működtetni. A szociális szövetkezetek munkaerőt kölcsönözzenek az integrátoroknak. A fiatalok itt tartásához pályázati lehetőség a fiatal gazda pályázat, de ez is elérhetetlen sokak számára a feltételek miatt. A szociális szövetkezetek támogatásához LEADER forrásokat kellene irányítani. Van egy általános tiltó szabály, mely szerint a LEADER nem támogathatja az alaptermékek előállítását és elsődleges feldolgozását. Ezen felül, a megtermelt termék és a piacra jutás közé már lehet LEADER forrásokat kormányozni.

Az agrárium részéről alapvetően a termelés támogatására lenne igény: erőgépek, munkagépek, egyszerű feldolgozó gépek (tisztító, osztályozó). A zöldségek esetében keresleti piac van, ezzel nincs gond, a piacképes minőségű és mennyiségű árualap előállításával van probléma. Szociális szövetkezetek esetében a munkabér központi támogatásból meg van oldva, körül belül 20 millió Ft igény lenne szervezetenként gépberuházásra, termelő infrastruktúra kialakítására (fóliás palánta nevelő).

Az élelmiszeripari fejlesztések támogatására lesz külön intézkedés a Vidékfejlesztési Programban, ami a korábbi ÉLIP program folytatásaként is felfogható. A LEADER nem támogathat olyan tevékenységet, ami máshonnan is támogatható. Igaz a LEADER támogatás intenzitása magasabb lenne.

A LEADER szerűség elveinek megfelelne olyan üzem támogatása, mely hozzájárul az ágazat piacképességének javulásához. Ez a korábbi mikrovállalkozói támogatásnak felelhetne meg, amit kivettek a Vidékfejlesztési Program intézkedései közül, de a LEADER felvállalhatja. A projektötletek esetében mindenképpen egyedileg vizsgálni kell az illeszkedést a pályázati kapukhoz. Ami támogatható más forrásból, azt nem lehet LEADER forrásból társ finanszírozni. Igényként felmerült továbbá a termelői kör szakmai tapasztalatcseréjéhez kapcsolható programok lebonyolítása.

Siklós, 2015.11.12.

Vida Balázs

pályázati referens

Fontos információk

Legfrissebb híreink