Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Helyszín: 7800 Siklós, Köztársaság tér 8. Könyvtár nagyterme

Időpont: 2015.10.21. 13:00

Tárgy: Helyi Fejlesztési Stratégia tervezési fórum vállalkozóknak

Elsőként a turisztikai célok támogatásának igénye vetődött fel. Kevés a kisléptékű turisztikai célokat támogató lehetőség. A 2014 – 2020 időszakot felölelő Vidékfejlesztési Program már nem támogatja a turisztikai projekteket, hacsak a LEADER jogcím magába nem foglalja. A forráskeret azonban összességében kevesebb, a korábbi 2,4 milliárd forint helyett 817 millió forint. Továbbra is kitörési irány a turizmus, itt jól hasznosulnak a befektetett források. Vannak kiszolgáló létesítmények, melyek az elmúlt időszakban épültek, azonban nincsenek összefogva a programok. Jobban kellene felhasználni a meglévő adottságokat.

Hiányoznak a jó minőségű helyi alaptermékek, ide tartozik a piacképes mennyiség hiánya is. Ötletként felvetődött a termelői piac, ahol legyen válogatási lehetősége a felvásárlónak. A termelői ciklikusságot és szezonalitást beruházásokkal lehessen csökkenteni, de gazdaságilag fenntartható módon: a reálgazdaságba beilleszthető legyen. Erre a célra volna jó a szövetkezet vagy szakcsoport, aminek nyugaton nagy gyakorlata van. Vita alakult ki arról, hogy van e már elegendő vendégszálláshely vagy kellene még újabb, illetve elégséges-e a minőségük. Egyértelmű igény mutatkozott a turisztika jobb marketingjére, ami a beruházások hatását emelő, kiegészítő, rásegítő jellege miatt LEADER szerű intézkedés lehet.

Jobb minőségű közösségi programokra van igény, amire külön szervezet kellene. A Turisztikai Desztináció Menedzsmentek hatása nem terjed ki a tágabb térségre. Irányított turizmus valósuljon meg Dél-Baranyában. A turisztika kapcsolódhat a helyi termékek értékesítéséhez is, amely elősegítése érdekében a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete létrehozta a www.videkunkkincsei.hu oldalt, ahol térképes alkalmazás segítségével megjelennek a termékek, szolgáltatások. A jó minőségre a helyi védjegy lesz a garancia, mely megalkotása szintén feladatot jelent a jövőben.

Siklós, 2015.10.21.

Vida Balázs

pályázati referens

Fontos információk

Legfrissebb híreink