Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Helyszín: 7800 Siklós, Kossuth tér 1. önkormányzati tárgyaló

Időpont: 2015.10.14. 13:00

Tárgy: Siklós Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája és a HFS kapcsolódása

A szakmai konzultáción az alábbi megállapítások születtek. Siklós város a 10 ezer fő lakosságszám alatti besorolása miatt a korábbi külterülete után belterületével is jogosult lett a LEADER források bevonására fejlesztések megvalósításához. Az egész térségre jutó 817 millió Ft fejlesztési forrás nem teszi lehetővé városfejlesztési beruházások lebonyolítását, a LEADER kiegészítő jelleggel tud kapcsolódni más, nagyobb léptékű programokhoz. A Helyi Fejlesztési Stratégia összeállításakor már figyelemmel kell lenniük a tervezőknek más fejlesztési programokra, tervekre.

Konkretizálva a helyi fejlesztési elképzeléseket, kijelenthető, hogy Siklós-Máriagyűd egyértelműen a szakrális irányban érintett. Kapcsolat van a Pécsi Egyházmegye marketing osztályával és komoly zarándok turizmus mutatható fel. A katolikusok profi marketing szakembereket alkalmaznak, a reformátusoknál a nagymérvű templomfelújítások ellenére még nincs megszervezve a szakrális értékek vallásos használata mellett a turisztikai-közösségi célú hasznosítása is. Alakul a Siklósi Turisztikai Egyesület, mely projektgazdává válhat. Működik a termálfürdő. Van turisztikai jövőkép a városban, a LEADER források ehhez kapcsolódva kisléptékű, néhány milliós fejlesztésekhez nyújthatnak támogatást. Működési költségek nem támogathatók. Hiányként jelentkezik egy információs hely, nincs Siklóson turisztikai iroda, bár Máriagyűdön tervben van hasonló. A turisztikai attrakciók közötti átkormányzás egy jó fejlesztési irány lehet, illetve a térség idegenforgalmi szempontból fehér foltjain kellene projekteket lebonyolítani. A legnagyobb turisztikai kínálatot nyújtó Harkány – Siklós – Villány között nem működik az aktív együttműködés, nem tud komplexen megjelenni a táj a piacon.

A LEADER pályázatok a turisztikai kínálathoz például rendezvények szervezésével kapcsolódhatnak. A korábbi időszak során futottak 3 alkalmas rendezvénysorok, melyhez összesen 9 millió forintot lehetett igényelni. Igény jelentkezik a helyi termék piac kialakítására is Siklóson. Borturisztikával kapcsolatban egyrészt megállapítható, hogy feljövőben van, utoléri a villányi minőséget, másrészt hiányzik a Tenkes hegy kitáblázása és a ráépülő további marketingje. A Siklóson termelt szőlő többségében a villányi borászatokban hasznosul, ott több iparűzési adót generál. Szükség van helyi felvásárlásra, feldolgozásra és értékesítésre, ez lehet LEADER kimenet. Egyenlőre hiányzik még a település bormarketing stratégiája is. 1000 hektár kihasználatlan terület van a borvidéken, ezen termelhetne olyan réteg, aki nem tudja képviselni önállóan önmagát, összeszerveződve integrációt alakíthatna. Projektötletként merült fel a vár külső falának megnyitása a belváros irányába és szolgáltató egységekkel összekötése, amely önkormányzati, civil (Várbarát Egyesület) és vállalkozói együttműködésen alapulna, ezért LEADER szerű lenne.

Fontos információk

Legfrissebb híreink