Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Sellyén 2011. augusztus 6-án hagyományosan megrendezésre került a Városnapja és Dinnyefesztivál. A rendezvény legkiemelkedőbb szakmai eleme az Agrárfórum, melyhez a szervezést és a helyszínt a VM Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Sellye biztosította. Az Ormánság gazdaságában meghatározó szerepet tölt be a dinnye és egyéb kertészeti növénykultúrák termesztése.  A Dinnyefesztivál alapvető célja, hogy egy napra összehozza a térség vállalkozóit, gazdálkodóit és a dinnye szerelmeseit.  Nagy Attila – Sellye polgármestere – köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy az idei évben aszály, árvíz és jég is sújtotta a helyi gazdálkodókat.  Reményét fejezte ki, hogy az Agrárfórumra eljött előadók tudnak hasznos információkat adni a gazdálkodóknak.

Lakner Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetem részéről az integrált vidékfejlesztés lehetőségeiről és korlátairól beszélt. Kiemelte a globalizáció és a klímaváltozás hatásait a mezőgazdasági termelés – értékesítésre.  Véleményük szerint Magyarországnak nem a gabonaexport további növelésének irányába kellene fejlesztenie az agráriumot, mert ezek a legolcsóbban eladható termékek, folyamatosan növekszik a kínálatuk a fejlődő országok bekapcsolódása miatt. A következő évtizedekben a legvalószínűbb jövőképnek azt látják, hogy az élelmiszertermelés koncentrálódni fog, előtérbe kerül a biotechnológia, megnő a helyi élelmiszer ellátó rendszerek jelentősége. Felértékelődik a termelőképesség. A csak alapanyag gyártók jövedelme folyamatosan csökkenni fog. Javasolják az átlátható termékpályát, a szövetkezést és alternatív értékesítési lehetőségeket. A külpiacon Magyarországnak változtatnia kell a jelenlegi termékszerkezetén és jobb árat kell kialkudni. A belpiac is változásban van, átalakul a fogyasztói réteg. Ehhez illeszkedően diverzifikálni kell a termékeket. A legfontosabb teendőknek látják a logisztikai kapacitás fejlesztését, a klaszteresedést, a feldolgozást, alternatív értékesítési csatornák kialakítását és a kapcsolati hálók erősítését.

Dr. Melár Tamás a Pécsi Egyetem képviseletében a társadalmi építkezés fontosságáról beszélt. Az összefogás jelentőségét a sok kisméretű, létminimumon vagy az alatt élő gazdálkodók esetében képzeli el.  A világban a monopóliumok uralkodnak, ezért kell összefognia a kicsiknek. Alkupozíciót kell elérni. Az agrártámogatások rossz termelésszerkezetet tartottak fenn. Búza, kukorica, olcsó hús – hangsúlyok vannak.  Javasolja a funkciók támogatását a területalapú helyett.  A szövetkezeteknek országos szinten létre kell hozni a gazdaboltok hálózatát. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem egymásnak vagyunk konkurensei, hanem a multiknak.

Nagy Ferenc a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának a képviseletében az összefogás egyik jó példáját, a Sorsfordító Programot ismertette, amely Kisvejkén valósult meg. Helyi gyümölcstermelők összefogásából szövetkezet alakult.  A termelés megnövekedett, és ennek eredményeként nőtt a foglalkoztatás.

Czuczor József a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól összefoglalta a jelenlegi támogatásokat. A földalapú támogatásoknál folyamatos birtokkoncentráció figyelhető meg, illetve kukorica, búza a legtöbbet termelt növény. A helyszíni ellenőrzések esetében a területmérések szigorodtak, a hibahatár 0,5 méter.  Ismertette a fiatal gazdálkodók támogatását, ami várhatóan szeptember 15. és október 31. között lesz igényelhető. Szólt a baromfi jóléti támogatásról. Jelenleg aktuális kifizetési kérelmek vannak az I – III. tengelyben illetve az EMVA szakképzésben. További aktualitások: a GMO kukorica irtása és kárpótlása, tavaszi fagykár de minimis támogatási kérelem, nyomtatványok változása.

Szarkándi Lajos a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete munkaszervezet vezetője az előadók elméleti mondanivalójához kívánt kapcsolódni az aktuálisan meghirdetett LEADER pályázati lehetőséggel. A LEADER program elsődleges célja a helyi gazdaság erősítése.  Az első körben sikeresen elindult egy olyan projekt, mely eredményeként területi védjegy és információs hálózat kerül kidolgozásra.  Ezen alapulva fellendülhet a helyi termékek forgalma. A jelenlegi pályázati felhívás olyan célterületeket tartalmaz, amelyek egymással komplexen összefüggve hozzájárulnak a térség erősödéséhez. Szarkándi úr rövid ismertetést adott a célterületekről.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel és termékkóstolóval zárult.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete

Fontos információk

Legfrissebb híreink