Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

A kisharsányi Vylyan Pincészet szeret minden alkalmat, ötletet megragadni, ami a művészetek és a szép borok találkozásából születhet, legyen az a művészetek bármely ága, amely értéket képvisel. Örömmel segítik a friss, nyitott, tehetséges kezdeményezéseket.

Erre példa a Bogyólé (újboruk) címkéjéhez kapcsolódó művészeti pályázatuk, amellyel a Pécsett tanuló művésznövendékeknek adnak minden évben bemutatkozási lehetőséget. Közös rendezvényeik voltak a Sebő Együttessel, Berecz Andrással, a Kalákával, s szinte rendszeresen a Pécsi BorCantóval, az Ördögkatlan fesztiválnak köszönhetően Takáts Eszterrel, Szalóki Ágival, Harcsa Veronikával és Dresch Mihály Quartettel. A „Bor és irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes…” elnevezésű irodalmi felolvasásaik eddig Parti Nagy Lajossal, Závada Pállal, Bächer Ivánnal, Cserna Szabó Andrással, Darida Benedekkel, Konrád Györggyel, Garaczi Lászlóval és Darvasi Lászlóval valósultak meg.

2008-ban kapcsolódtak a Bárka Színház által útjára indított Ördögkatlan Fesztiválhoz, s ez adott kitűnő alkalmat a Művészi Hordók kiállítás megnyitójának is.

A művészi hordók a képzőművészet és a bor keresztmetszetéből születtek. Az alternatív tárgyhasználatra összpontosító projekt több évre szól, a hordó-termés folyamatosan új alkotásokkal gazdagodik. A művészi hordók a borok érleléséhez használt (barrique) hordókból készülnek, s állandó köztéri kiállításként egész évben várják a látogatókat a Vylyan Pincészetnél. BOR ÉS MŰVÉSZET - A bor felfogható megismételhetetlen műalkotásként is, így a művészetekben való visszatükröződést természetes közegnek tartjuk. A művészetek és a borok találkozásából, s a kortárs művészekkel való együttműködésből sok szép dolog született. Két „kedvencünk” a 34 kortárs alkotásból álló Művészi Hordó kiállítás, valamint az idén negyedszerre megrendezésre kerülő augusztusi Ördögkatlan Fesztivál, melynek irodalom-jazz helyszíne a hangulatos Vylyan terasz.

A MŰVÉSZI HORDÓK projekt negyedik évében progresszívebb irányt váltottunk, fiatal képzőművészeket kértünk fel, akik a rájuk jellemző nyitottsággal, nem szokványos nézőpontból szemlélik a hordó-kihívást, sokoldalú művészi asszociációval, eltérő formanyelvvel nyúlnak az alapanyaghoz. Az eredmény egy új esztétikai – vagy akár funkcionális minőség, amely inkább a szobrászat, tájrendezés, vagy akár a performance műfaja felé visz. Vidám performansz, azaz ünnepélyes hordótemetés volt a megnyitó főeseménye az Ördögkatlanról elmaradhatatlan Mucsi Zoltán és Scherer Péter, azaz Kapa és Pepe „sírásók” közreműködésével.

A fantasztikus hangulatú fesztiválra több ezer ember volt kíváncsi, és ráadásként a programok remek kísérője a kiváló villányi bor. Hordóművészek ’2011: Borsos Lőrinc, Horváth Tibor, M. Páll Zoltán, Radics Márk, Per Hillo.

HORDÓ TÖRTÉNET

Az első lépés 2008

A Művészi Hordók ötlete a képzőművészet és a borok keresztmetszetéből született a Vylyan Pincészetnél. Az alternatív tárgyhasználatra összpontosító projekt beindította az alkotó fantáziát, felpezsdítette Pécs művészeti vérkeringését, melynek eredménye - a MŰVÉSZI HORDÓ kiállítás - Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Vylyan Pincészet körül látható.

Az alkotások alapanyaga a borok érleléséhez használt 225 literes (közismertebb nevén barrique) tölgyfahordó. A nem szokványos alapanyagból egyedülálló alkotások születtek, s az életre keltett hordók új identitást adtak a művészeti szempontból addig kihasználatlan, gyönyörű természeti területnek.

A 2008-as „hordó-termés” tizenhét pécsi művész munkája. Köztük a régió elismert nevei, valamint fiatal, még diákéveit töltő tehetségek.

A tárlat az I. Ördögkatlan fesztiválon mutatkozott be, 2008. augusztus 8-án Várkonyi György nyitotta a kiállítást.

A továbblépés – 2009

A hordókaland folytatásaként az ötletgazda Vylyan Pincészet alkotói pályázatot hirdetett meg művészi hordók tervezésére és kivitelezésére.

A beérkező terveket zsűri bírálta el, melynek tagjai: Várkonyi György művészettörténész, főmuzeológus, Colin Foster szobrászművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar dékánja és a „házigazda” Vylyan Pincészet volt.

A beérkező pályázatok közül a zsűri 17 tervet fogadott el, amely egészen véletlenül pont ugyanannyi, mint a 2008-as hordó-termés.

Párosan szép az élet, az új alkotások a meglévő, állandó kiállítást gazdagítva mutatkoztak be Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa felvezető évének programjaként, a II. ÖRDÖGKATLAN Fesztiválon.

Szüts Miklós festőművész 2009. augusztus 6-án nyitotta meg a kiállítást.

A művészek az alapanyag fogalmi és anyagi potenciáljából kiindulva, más és más módon építkeztek, s a megvalósításhoz különböző technikákat használtak. A művészi hordók - a borvidék identikus jelképei - egész évben megtekinthetők Kisharsányban a Fekete-hegyen a Vylyan Pincészet körül, néhány, pedig „rokonai” között, a borospince mélyén. A hordókon kívül gyönyörű panoráma, szőlőlankák, védett természeti terület, mediterrán hangulatú terasz és persze szép borok várják a látogatókat.

A hordó installációk állandó „otthonuk” mellett más helyszíneken is felbukkannak, pl. fesztiválokon, tematikus kiállításokon, illeszkedve a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz. Bárhol is járnak, az ötletes, friss szellemű alkotások a látogatóktól és a szakmai közönségtől pozitív visszajelzéseket kapnak.

Forrás: www.vylyan.hu

Fontos információk

Legfrissebb híreink