Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Már a nyáron megnyílhat az uniós pénzcsap. Bár a múlt évben már megjelent néhány gazdaságfejlesztési pályázat – amelyekre többszörös túljelentkezést regisztrált a fejlesztéspolitikai intézményrendszer –, az igazi pályázati dömping az idei év második felében kezdődik. Tegnap megjelent a kisvállalkozások által leginkább várt kapacitásbővítési felhívás is.

A kormányhatározatban megjelent ütemezés, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 2015. évi éves fejlesztési kerete szerint a 2014–2020-as időszakban összesen rendelkezésre álló mintegy 2730 mil­liárd forintból az idén mintegy 830 milliárd forint értékben jelennek meg pályázati felhívások. A GINOP egyik elsődleges célja a mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv) kutatási, innovációs és munkahely-teremtési kapacitásának javítása. A program részeként kiírt pályázatok feladata elsősorban a kkv-k kutatási, innová­ciós és munkahely-teremtési kapacitásának növelése.

A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló első prioritás keretében a vállalkozások 2015-ben csaknem 144 milliárd forintra pályázhatnak. Az ötmilliárd forinttal meghirdetett piaci megjelenést támogató pályázati felhívást már kiírta a Nemzetgazdasági Miniszté­-­rium. Erre a támogatásra június 22-től jelentkezhetnek a vállalkozások. A pályázat keretében egy-egy cég 1,5 és 20 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatásra jelentkezhet. Az egyik leginkább várt, kapacitásfejlesztési kiírást az idén mintegy 85 milliárd forintos kerettel hirdeti meg a kormányzat, a felhívás tegnap megjelent.

A fejlesztési keret szerint a szabad vállalkozási zónákban működő kkv-k munkahelyteremtő beruházásainak támogatására az idén 5 milliárd forint áll rendelkezésre. Várhatóan még ebben a hónapban megjelenik a 6 milliárd forintos keretű ipari parkok fejlesztését, illetve a barnamezős iparterületek megújítását célzó pályázati felhívás. Szintén ebben a hónapban várják a logisztikai szolgáltatóközpontok fejlesztésének támogatását célzó kiírást, amire 4 milliárd forint jut az idén.

Júliusban 8 milliárd forintos kerettel indul a beszállítói integrátorok és beszállító mikro-, kis- és közepes cégek támogatása. Szintén júliusra várják a mikro- és kisvállalkozások mentorprogramját. Erre a célra az idén 1,3 milliárd forint fordítható. Augusztusban jelenik meg egy visszatérítendő támogatást biztosító pályázati felhívás Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése kombinált hiteltermék keretében címmel, ennek kerete 20 milliárd forint.

A foglalkoztatásról szóló ötödik prio­ritás pályázati felhívásaira az idén 130 milliárd forint fordítható. Ebből 102 milliárdot tesz ki az Út a munkaerőpiacra című kiírás keretösszege. A felhívás célja a hátrányos helyzetű álláskeresők, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítása a munkaerő-piaci eszközök hatékonyságának javítása mellett, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés elősegítése.

Júniusban érkezik a társadalmi célú vállalkozások ösztönzését célzó standard eljárásrendű pályázati kiírás, itt a keretösszeg 6 milliárd forint. Várha­tóan szeptemberben jelenik meg 10 milliárd forintos kerettel a pályakezdőket segítő egyszerűsített meghirdetésű gyakornoki program, decemberben pedig a szintén egyszerűsített, rugalmas foglalkoztatást ösztönző kiírás, 3 milliárdos kerettel. A fiatalok vállalkozóvá válását az idén 2,9 milliárd forint támogatja.

A versenyképes munkaerőről szóló prioritás kerete 44 milliárd forint. Ezen belül az alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzésére 30 milliárd forintot szán a kormány ebben az évben. A pályázati felhívás várha­tóan júliusban jelenik meg. Az energiáról szóló negyedik prioritás idei forráskerete 18 milliárd forint. A tisztán épületenergetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírás vélhetően még júniusban megjelenik, 6 milliárd forintos kerettel, a megújuló energia felhasználását is magában foglaló fejlesztések szintén 6 milliárdra számítanak.

Forrás: www.napigazdasag.hu

 

Fontos információk

Legfrissebb híreink