Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Leader kritériumok

A Vidékfejlesztési Minisztérium Leader-fejlesztési programja keretében a Helyi Akciócsoportok kezelésében lévő források felhasználásával biztosítja a helyi fejlesztési célok megvalósítását.

A LEADER francia eredetű mozaikszó, jelentése: közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztéséért.

A program 1991 óta létezik, az Európai Unió közösségi kezdeményezéseként kezdődött, majd a 2007-2013. programozási időszakban került az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásainak körébe. A LEADER lényege a végrehajtás „LEADER-szerűsége” és a helyi, térségi jellegzetességekhez való szoros kapcsolódás. Lényege a vidékfejlesztésre irányuló intézkedések közötti kapcsolódások megteremtése. Módszere elősegíti, hogy a vidéki területek új módokat találjanak versenyképességük elérésére vagy fenntartására, a lehető legjobban használják ki a javaikat, és választ találjanak az előttük álló kihívásokra.

A LEADER program a társadalmi-gazdasági szereplők együttműködését ösztönzi az olyan javak és szolgáltatások létrejötte, fejlesztése érdekében, amelyek a lehető legnagyobb hozzáadott értéket biztosítják a vidéki területeken.

A fejlesztési források felhasználására kiírásra kerülő pályázatokban a Leader alapelvek teljesülése a cél. A deklarált célok a következők:

  1. A térségi jellegzetességeken alapuló helyi fejlesztési stratégia
  2. a helyi fejlesztési stratégia alkotása és végrehajtása helyi kezdeményezésként
  3. helyi akciócsoportok
  4. integrált, több szektorra kiterjedő intézkedések,
  5. innováció,
  6. hálózatosodás,
  7. együttműködés.

Az a pályázó, aki LEADER projektet szeretne megvalósítani, élhet a LEADER módszer minden előnyével, de vállalnia kell az ezzel járó alapvető speciális kötelezettségeket is, amelyek a projekt „LEADER-szerűségére” vonatkoznak. Ezt minden Akciócsoport másképp fogalmazhatja meg, épp ez adja a program sokszínűségét, de fejezi ki egyúttal a térségek közti különbségeket is.

A Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Leader Helyi Akciócsoport „LEADER-szerűségi” elvárásait, LEADER-kritériumok cím alatt olvashatja.

Elvárásainkkal a projekteket összeállítókat ösztönözni szeretnénk a térség adottságaihoz minél erőteljesebb kapcsolódásra és a széleskörű összefogásra. Törekedjenek fontos probléma megoldására, ami egyben segíti a helyi gazdaság fejlődését és hozzájárul a stratégiánk alapvető céljának, a helyi szolidáris gazdaság kialakításának eléréséhez.

Kérem olvassa át a LEADER-kritériumok dokumentumunkat! A hamarosan megjelenő pályázati kiírásokhoz fontos ezek ismerete, az ott meghirdetésre kerülő módon szükséges lesz e kritériumok teljesítése minden tervezett projektben.

Felmerülő kérdéseit elérhetőségeink bármelyikén tegye fel, keresse munkatársainkat!

{backbutton}

Fontos információk

Legfrissebb híreink