Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

A tudatos vásárlás fontosságára és az élelmiszerpazarlás visszaszorítására hívta fel a figyelmet egy rendhagyó tanóra keretében a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódva.

Feldman Zsolt elmondta: ha átgondoljuk a fogyasztásunkat, odafigyelünk arra, hogy mennyit és mit vásárolunk, azzal sokat tehetünk a környezetünk megóvása és az élelmiszerhulladék keletkezésének csökkentése érdekében.

Magyarország kiemelkedően teljesített idén az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében, az előző évhez képest megötszöröződött az akciók száma. Hazánkban idén 150 kezdeményezést regisztráltak, melyekben összesen több mint százezren vettek részt országszerte. Az akciók mintegy fele kapcsolódott az idei év központi témájához, az étel- és élelmiszerhulladék csökkentéséhez, emellett sokan foglalkoztak az újrahasználat kérdésével.

Magyarországon a legnagyobb arányban a civil szervezetek vettek részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten, de oroszlánrészt vállaltak az államigazgatási szervek és az oktatási intézmények is. A legtöbb önkéntest az oktatási intézményeknek és az egyesületeknek sikerült megmozgatniuk. A Földművelésügyi Minisztérium a szemléletformáló tanórák keretében hívta fel a diákok figyelmét arra, hogy kis odafigyeléssel a mindennapjainkba becsempészhetők olyan praktikák, melyekkel látható eredményeket tudunk elérni. Sokszor egy apróságnak tűnő dologgal is sokat tehetünk környezetünkért.

A Vámház körúti Vásárcsarnokban tartott rendhagyó tanórán Feldman Zsolt a tudatos vásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet. Csak annyi élelmiszert vegyünk, amit biztosan el is fogyasztunk, ebben segít például, ha bevásárlólistát készítünk. Ha lehetőségünk van rá, válasszuk a hazai és az idénytermékeket, törekedjünk arra, hogy az adott áru ne legyen „túlcsomagolva”, és ha tehetjük, keressük a visszaváltható vagy az újrahasznosított csomagolásokat. Az egyszer használatos műanyag reklámtáska helyett használjunk vászonszatyrot vagy kosarat.

Felmérések szerint az élelmiszerek egyharmada, világszinten évente 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe. Magyarországon a legutolsó adatok szerint körülbelül 566 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik egy évben, ennek 10 százaléka a mezőgazdaságból, 51 százaléka a feldolgozásból származik, míg 39 százaléka települési hulladékként kerül a kukába. Hazánkban egy család évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszert dob ki, pedig tudatos vásárlással és fogyasztással átlagosan akár 50 ezer forintot is meg tudna spórolni egy évben.

A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a környezetvédelem mellett. A tárca célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságra.

Forrás: www.kormany.hu

Fontos információk

Legfrissebb híreink