Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Egyesületünk november 30-án a sellyei kistérségben aktívan tevékenykedő turisztikai szolgáltatók számára fórumot, valójában az ágazat térségi helyzetéről szóló beszélgetést szervezett.

Vitaindító előadásként Gida Tibor, a Dráva Természetbarát Egyesület vezetőségi tagja, szakértő beszélt a térség szelíd turisztikai lehetőségeiről. Kiemelte, hogy a az Ormánság földrajzi- néprajzi körzet, benne a természetvédelem különösen nagy szereppel bír. Ezt az adottságot lehet az idegenforgalomban is kihasználni. A térségben turistautak hálózata, tanösvények, tájházak, korábbi fejlesztési programban létrehozott elemek (Dráva-projekt) vannak. Ugyanakkor azt is kimondta, hogy ezek funkciói kevéssé, gyakran az eredeti céltól eltérően vannak kihasználva.

Az előadást követően a résztvevők - a sok rendezvényen tapasztaltaktól eltérően - aktív partnerséget mutatva hosszasan vitatták a témát, több összetevőjét is elemezve, melynek végső megállapításai a következők:

A turisztikai szolgáltatók közt tényleges összefogás, hálózat nem alakult még ki. A saját kínálatok bővítését viszont már fokozni nem tudják, főképp ha a vendégforgalom élénkülne, azt a munkaterheltség miatt nem is vállalhatják. Mindenképp szükséges a kiegészítő szolgáltatásokat „kiszervezve” másokat is bevonni annak érdekében, hogy a fő tevékenységeiket nagyobb hatékonysággal végezhessék. A vendégeket a természetbe kijuttatni gyalogutakon, a erdei környezetbe, vízpartokra lehetne, de ehhez járható útvonalak sokszor fizikailag nem állnak rendelkezésre. A jól felszerelt udvar ezt részben pótolja, de a gazdára pl. állat simogató, saját kirándulóhely fenntartása túl nagy terhet ró. A természet felkeresését ugyanakkor a főként városi vendégek esetében a kullancstól való félelem felülírja.

Az Ormánságban kitüntetett termék nincs, helyette a tájértéket kell megragadni, ami a településszerkezetben, néprajzban, természeti környezetben van meg. A vállalkozásokban a fejlesztési programok és a környezetért való felelősség vállalása (pl. útszéli fasor, vasúti területek) egyaránt jelen kell lennie. A turizmusban érdekelt vállalkozó is lépjen fel a természet megőrzése érdekében.

Több probléma megoldásában szükséges lenne a célirányos és a tevékenységet segítő önkormányzati beavatkozás. Ilyenek például a szükséges mozgásterek (gyalogutak) biztosításának rendeletei garanciái, az esetenkénti sávos rovarirtás, a természet értékeit védő koordináció (pl. közutak mentén való fakivágás). Legfontosabb önkormányzati szerepvállalás a vonzerők megőrzése és hasznosítása érdekében végzett koordináció. A turisztikai ágazatot segíti a közösségi kulturális programszervezés és a magas színvonalú, nyitott közösségi sportterek fenntartása, mert a vendégek érdeklődése, végső soron az itt tartózkodási idő ezekkel hathatósan növelhető.

  • A térség turisztikai vállalkozásainak erőteljes koordinációra van szüksége, melyet közösségi fenntartású szakmai szervezetnek kell végeznie
  • kitüntetett helyi turisztikai termék nincs, helyette a komplex tájérték a fő vonzerő. Kialakítása és fenntartása vállalkozói és közösségi érdek egyaránt.
  • szakmai feladat a vállalkozói együttműködési lehetőségek feltárása, azok kialakítása, helyi idegenvezető, komplex programkínálat megteremtése, választhatóság megteremtése
  • fontos egy térséget bemutató térkép kiadása, kihelyezése

Szarkándi Lajos munkaszervezet vezető

Fontos információk

Legfrissebb híreink