Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Felszabadítják a feleslegesen lekötött forrásokat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatainál

Megjelent a vidékfejlesztési miniszter 41/2010. (XII. 20.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet módosításáról. A módosítás elsődleges célja a lekötött források közül azoknak a felülvizsgálata, amelyeket nem használnak fel. Ez értelemszerűen nem járhat mással, mint az egyes jogerős támogatási határozatok felülvizsgálatával, illetve a jóváhagyott beruházások realizálódásának ellenőrzésével, az ellehetetlenült projektek lezárásával. A módosítás nemcsak visszamenőleg rendezi a lekötött források felszabadítását, hanem a jövőre nézve olyan korlátokat épít be, hogy ne lehessen a forrásokat hosszú ideig lekötve tartani a beruházás megvalósítása nélkül.

Két jogcímet érint különösen a módosítás az állattartó telepek korszerűsítéséről szóló 27/2007. (IV. 17.) FVM rendeletet, és az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséről szóló 34/2008. (III. 27.) FVM rendeletet. A rendelet értelmében az ÚMVP III. tengelyének 4 jogcíme (Falumegújítás és –fejlesztés; Vidéki örökség megőrzése; Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése; Turisztikai tevékenység ösztönzése) és a IV. tengely (LEADER program)2 célterülete (Termelés, feldolgozás, értékesítés összekapcsolása; Pedagógiai műhelyek kialakítása) keretében támogatott ügyfelek esetében, amennyiben a támogatási döntés közlésétől számított 24 hónap eltelt, és az ügyfél nem rendelkezik, vagy csak egyéb elszámolható kiadásokra vonatkozóan rendelkezik kifizetési határozattal és nincs folyamatban benyújtott kifizetési kérelmével kapcsolatos eljárás, úgy az MVH az ügyfelet végzésben nyilatkozattételre hívja fel. A kedvezményezettnek 15 napon belül nyilatkoznia kell, hogy a hátralévő időszakban a beruházását meg tudja-e valósítani, vagy lemond a támogatásról.

Az ezután támogató határozatot kapó, a III. tengelyből támogatott ügyfelek a rendelet értelmében a támogatási határozat közlésétől számított 6 hónap elteltét követően megnyíló, első kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszak utolsó napjáig kötelesek kifizetési kérelmet benyújtani, amellyel olyan kiadás is elszámolásra kerül, amely nem minősül egyéb elszámolható kiadásnak. Az ügyfél köteles a támogatási határozat közlésétől számított 24 hónapon belül legalább a támogatási döntéssel jóváhagyott támogatási összeg 50%-ával elszámolni.

Jelen módosítással lehetőség nyílik a felszabaduló, fel nem használt források felhasználására.

(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)

Fontos információk

Legfrissebb híreink