Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai fórumon.

Kardeván Endre a Kézműves Élelmiszerek Napja elnevezésű rendezvényen emlékeztetett arra, hogy a kézműves élelmiszereket hagyományos technológiával, általában magas minőségi elvárásoknak eleget téve, a tömegtermékeknél légyegesen kisebb mennyiségben készítik. A Magyar Élelmiszerkönyv új kézműves szabályozása korlátozza azokat az eseteket, amikor a kifejezetten ipari módon előállított élelmiszereket, még ha kiváló minőségűek is, kézműves élelmiszerként értékesíthetik - tette hozzá az államtitkár.

Kardeván Endre emlékeztetett: az irányelv célja olyan fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzők, valamint előállítási technológiák meghatározása, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. Így a kézművességet elsősorban az előállítás módja és az ahhoz szükséges tudás és tapasztalat határozza meg.

Rámutatott: bár a kézműves jelző elsősorban az előállítás technológiáját jelzi, az irányelv korlátozza a felhasználható anyagok körét, mivel ezektől az élelmiszerektől joggal elvárható, hogy ne tartalmazzanak felesleges adalékanyagokat, mesterséges anyagokat vagy édesítőszereket, ízfokozókat. Amennyiben van - egy-egy területre érvényes - különleges minőségre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelv, akkor a kézműves termékeknek mindenképpen teljesíteniük kell az ezekben foglaltakat is - mondta.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett abban, hogy a hagyományokat továbbvivő, az egészséges táplakozás céljait szolgáló élelmiszerek előállítását elősegítse és támogassa. A kistermelőknek, a mikro-vállalkozásoknak a speciális fogyasztói igényeket kielégítő, a regionális ízeket ismét felfedező élelmiszerek előállítására kell koncentrálniuk – fogalmazott az államtitkár.

Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője arról beszélt, hogy a tárca időben lépett ezen a területen és a kézműves szakma véleményét, elképzelését is beépítették a szabályozásba.  Az élelmiszer-előállítás területén is egyre kiélezettebb a verseny, ahol előnyt élveznek azok a termékek, amelyek a fogyasztók körében népszerűek - mondta.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Fontos információk

Legfrissebb híreink