Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Tisztelt Egyesületi Tag!

Tisztelettel meghívom 2014. február 27.-én (csütörtökön) 15.00 órakor Siklós, Köztársaság tér 8. Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont Nagytermében tartandó egyesületi Közgyűlésre.

Az ülés napirendi pontjai:

  1. Tájékoztató a 2007-2013-as tervezési időszak befejezéséről
  2. Döntés a 2014-2020 tervezési időszak tervezési terület létrehozásáról

A napirend fontosságára tekintettel kérem feltétlen megjelenését!

Határozatképtelenség esetén a Közgyűlés változatlan napirendi pontokkal 2014. 02. 27-én 15.30 perckor változatlan helyszínen újból összehívásra kerül.

1. napirend:

A 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklus vidékfejlesztési feladataira a 93/2007. (VIII.29.) FVM rendelet alapján szerveződött meg a siklósi és sellyei kistérségek területén 88 településre kiterjedően 207 taggal az „Ormánságtól a Szársomlyóig” Helyi Közösség, mely 2007. 11. 12-én előzetes elismerést kapott. Az ezt követő szakmai tervezési feladatok (TKCS) során elkészített Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) alapján a Minisztérium véglegesen elismerte a Közösséget, a feladatellátásra átalakított Dél - Baranya Határmenti Települések Egyesülete Helyi Akciócsoporti (HACS) minősítést kapott és Együttműködési megállapodást kötött a Minisztériummal. Az Egyesület a mai napig ellátja az Akciócsoporti feladatokat.

Az időszak fő feladata volt a térség számára biztosított összességében 2,8 MD Ft fejlesztési forrás HVS szerinti felhasználása. Az ebben elért eredményeket a több jogcím keretében létrehozott közösségi és gazdasági fejlesztések mutatják. Az adatok alapján az EMVA III. tengelye 5 pályázati körében összesen 228 db kérelem kapott támogató határozatot 3013 Millió Ft értékben. Jelenleg 31 kérelem értékelése van folyamatban 560 M Ft értékben.

A fejlesztési források felhasználása mellett a helyi értékek és helyi termékek marketing és szervezési segítését is elkezdtük. A megvalósuló fejlesztésekből kiindulva kiadványokat és bemutató anyagokat készítettünk, a kulturális tevékenységű partnereinket „Vidékünk kincsei” rendezvénysorozatunkon Terehegyen és Villányban felléptettük – ehhez kapcsolódóan segítettük a NAV feltételrendszerhez megfeleltetést. A partnerkapcsolatokból szerzett ismeretek beépítésével alakítottuk át a Leader-pályázati célrendszerünket. Elindítottuk a helyi gazdaság szervezéséhez segítséget nyújtó információs hálózati kezdeményezésünket. Az időszak 2013-2015 közti utókövetése feladatai közt a fejlesztésekkel létrehozott kapacitások (szálláshely, látogatható műemlékek, kirándulóhelyek, helyi piacterek, kistermelők) és önkéntesen a fejlesztéseken kívüli helyi termelők, gazdálkodók, segítő szervezetek hálózatosodását kívánjuk szervezeti, szervező, és marketing eszközökkel erősíteni, a fejlesztések eredményeit láthatóvá tenni, a hasznosító helyi gazdaság minimális kapcsolatrendszerét kiépíteni.

A tevékenységünket folyamatosan 4 fő alkalmazottal látjuk el, melyhez a működési fedezetet rulírozó hitelkeretből, utófinanszírozottan biztosítjuk.

2. napirend:

A VM 5/2014. (II.06) IH Közleményével elrendelte a 2014-2020-as fejlesztési időszak előkészítését, ennek részeként a tervezési területének előzetes elismerését. A Közlemény részletesen meghatározza a tervezési terület kialakítása és a tervezési munka végzése érdekében szükséges lépéseket. Ennek logikai menete:

  1. előzetes elismerés iránti kérelem benyújtása
  2. a VM előzetes elismerésével rendelkező szervezet szakmai felkészítése (kötelező képzés)
  3. Helyi Fejlesztési Stratégia kidolgozása és harmonizálása a Megyei Fejlesztési Koncepcióval
  4. elfogadott Helyi Fejlesztési Stratégiával rendelkező szervezet elismerése

Az egyes logikai elemek befejezéséhez kötött határidők tartoznak: az előzetes elismerés iránti kérelem benyújtása március 5-ig, a HFS benyújtása november 30-ig történik. A VM az egyes szervezetek elismerését és szerződéskötését 2015. január-februárra tervezi.

Az IH Közleményében szabályozott eljárás alapján a 2007-2013-as időszakban HACS címbirtokos szervezet ellátja a 2013-2015-közti utánkövetési feladatokat és kérheti előzetes elismerését a 2014-2020-as időszakra is. Fő szabály, hogy a települések delegálását biztosító szervezetek (önkormányzat, civil szervezetek, vállalkozások) egyesületi formába kell szerveződniük, valamint egy település csak egy tervezési körzethez tartozhat.

A Dél Baranya Határmenti Települések HACS címbirtokos szervezet Elnöksége 2014. január 27-én tartott ülésén tárgyalta a tervezési terület kérdését. Az elnökség állásfoglalása alapján célszerű a tervezési terület folytatólagos fenntartása, célszerű a 2007-2013-as HVS célrendszerének továbbvitele a 2014-2020-as időszak HFS-ének alapjaiként. A folytonosság megtartása biztosítja leghatékonyabban a felhasznált források - térség számára is érzékelhető – eredményességét, a projektgazdák által elkezdett folyamatok továbbvitelét. Ennek érdekében javaslom, hogy a közgyűlés támogató határozatával fejezze ki, hogy fenntartja a 2007-2013-as időszak tervezési területét a 2014-2020-as időszakra, a tagok fenntartják együttműködési szándékukat és részt vesznek a 2014-2020-as programidőszak vidékfejlesztési feladatainak elvégzésében. Felhatalmazzák az Elnököt az eljárási rendnek megfelelő dokumentumok benyújtására.

Siklós, 2014. február 17.

Orsokics István

elnök

                                               

Fontos információk

Legfrissebb híreink