Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

 

V. Németh Zsolt közölte: az érintettek, azaz a 18-40 év közötti gazdák július 16. és augusztus 16. között nyújthatják be pályázataikat. A nyertesek egyszeri támogatásként 20-40 ezer eurónak megfelelő forinthoz juthatnak. Ez mintegy 6-12 millió forintot jelent. A pályázók közül előnyt élveznek az elbíráláskor többek közt az állattenyésztéssel foglalkozók, illetve az ezer fő alatti településen és a tanyán élők.


V. Német Zsolt hozzátette: a fiatal gazdákat nemcsak a  pályázat kiírásával kívánják segíteni. Más pályázatok elbírálásánál is előnyt jelent, ha valaki fiatal gazdálkodó, így például 40 százalék helyett 50 százalék támogatást kaphatnak a fiatal gazdák egyes élelmiszeripari fejlesztések végrehajtásakor.

Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) társelnöke arról beszélt, hogy a EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) most zajló reformja során az unió új költségvetési időszakában, 2014-20 között várhatóan a prioritások közé kerül a generációváltás felgyorsítása, további ösztönzése mezőgazdasági tevékenységre. Így nemcsak a fiatal gazdák már működő induló támogatása és a gazdaság-átadási támogatás maradna meg, hanem új, úgynevezett prémiumtámogatásokat is bevezetnének.

Ilyen lenne a tervek szerint, hogy a fiatal gazdálkodók többlet támogatást - ez 25 százalék lenne az elképzelések szerint - kapnának a közvetlen kifizetést szolgáló forrásból időlegesen, és bizonyos életkor eléréséig. Ez az időtartam 5 év lenne, a birtok méret pedig 25 hektár a tervek szerint. Magyarország 100 hektáros nagyságot szeretne, az életkor pedig 35-40 év lenne, attól függően, hogy melyik országban kit tekintenek fiatal gazdálkodónak.

Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem (SZIE) mezőgazdaság és környezettudományi karának dékánja kifejtette, az agrár-felsőoktatást érzékenyen érinti a felsőoktatási intézményektől történő forrás elvonás, amely az idén 12 milliárd forint volt, jövőre pedig a tervek szerint 13 milliárd forint lesz. Példaként említette a gödöllői SZIE-t, amelytől az idén 1,9 milliárd forintot vontak el. Ez a finanszírozási forrásainak 21 százalékát teszi ki.

A háttérbeszélgetés előtt az Agrya és a SZIE együttműködési megállapodást kötött arról, hogy a Vidék Kaland program "hivatásos" részeként a fiatal gazdák pályázaton kiválasztott egyetemistákat is fogadnak gazdaságaikban, hogy segítsék őket a napi gyakorlat megszerzésében.

 

Forrás: www.agroinform.com

Fontos információk

Legfrissebb híreink