Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Kémesen, a malomnál adták át 2011. október 2-án az Ormánsági Zöldutat, mely önkéntes munkának köszönhetően jött létre a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft Zöldút munkacsoport jóvoltából. Az ünnepséget követően túra és nyílt fórum várta az oda látogatókat.

Október 2-án, vasárnap délután kettőkor rendezték az Ormánságban működő Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. által szervezett és létrehozott első ormánsági Zöldút átadó ünnepségét Kémesen a malomnál. A megnyitó után az új vonalon túrázhattak a megjelentek és részt vehettek a Zöldút Munkacsoport nyílt fórumán.

"A zöldutak (Greenways) olyan természeti folyosók, útvonalak, melyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Segítik a helyi gazdaság fejlődését és a helyi közösségek megerősödését." - nyilatkozta közösen a Zöldút- Vidékfejlesztés és az Ökotárs Alapítvány.
Az Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft Zöldút munkacsoport egyik kiemelkedő projektjét, az ormánsági Zöldútvonalak kialakítását, a helyben működő csoport végezte és az országosan tevékenykedő Zöldutak Módszertani Egyesülete szakmai támogatása mellett jelölték ki az első Ormánság Zöldút vonalat. A nyáron egy fiatalokból álló nemzetközi csoport önkéntes munkával készítette el a Zöldút vonalat jelző táblákat és térképet. Szeptemberben a Közútkezelő KHT engedélyét követően a táblák a helyükre kerülve segítik az Ormánságba kalandozó turistákat.
A Zöldutak összeköthetnek helyi közösségeket, helyi kezdeményezéseket, természeti és kulturális örökségeket, népszerűsítik az egészséges környezetet és az aktív életmódot.

A helyi Ormánság Zöldút program a kémesi mikrotérség turisztikai fejlődését eredményezheti, kiegészítő jövedelemhez juttatva a benne résztvevőket.

Az Ormánság Zöldút kezdeményezést a Fenntartható Ormánság Nonprofit Közhasznú Kft. koordinálja az Együtt a Kémes Körzet Gyermekeiért Alapítvánnyal együttműködve.

A kezdeményezés  „Komplex ökoturisztikai fejlesztés elindítása az Ormánságban” című pályázat keretében indult útjára a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával és az Ökotárs Alapítvány közreműködésével.
Elnyert támogatás: 18.023 EUR

Forrás: www.pecsistop.hu

Fontos információk

Legfrissebb híreink