Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Az átlagosnál kevesebb, de jó minőségű a szőlőtermés a Villányi borvidéken, ahol a meleg, napos időjárás a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez.

"A mennyiség az átlagosnál kicsit kevesebb, de a minőséggel idén sincs gond. A must cukorfoka magas, és a szokottnál melegebb augusztusi és szeptemberi idő ellenére a savak is jók" - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára hétfőn. Villányban a korai fajták szedésével a szokásosnál egy héttel előbb, augusztus közepén kezdődött a szüret - mondta. A borvidékre legjellemzőbb portugieser szüreteléséhez augusztus 25-én láttak hozzá, s mára nagyjából be is fejezték a rozébornak szánt kékszőlőkkel együtt. Jelenleg a kékfrankos van soron, amit szeptember végén, október elején a bordói fajták szedése követ.

"A 2650 hektár területű borvidéken mintegy másfélezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára, s úgy tűnik, az idei termésből is jó és kiváló minőségű nedűk készülhetnek" - jegyezte meg Nagy Gergely. "A mostani napos, meleg, száraz idő a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez. Ha viszont a következő hetekben esősre, párásra fordulna az idő, még szükség lehet a szőlőrothadás elleni védekezésre" - fogalmazott.

Forrás: hvg.hu

Fontos információk

Legfrissebb híreink