Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

A fejlesztők pályázati pénzekre is számítanak

Akár még az idén elkezdődhet a dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva program kivitelezése. Már csak a kormányzati hozzájárulás hiányzik ahhoz, hogy a programot összeköthessék azzal a közmunkaprogrammal, amely a sellyei kistérségnek kiemelt szerepet szán, s így a két program összekapcsolása valódi fellendülést hozhat az ország egyik legelmaradottabb térségének.

Az Ős-Drá­va prog­ram és a köz­mun­ka­prog­ram össze­kap­cso­lá­sá­val a helyi la­ko­sok le­he­tő­sé­get kap­nak arra, hogy azért dol­goz­za­nak, ami sor­suk jobb­ra for­du­lá­sát ered­mé­nyez­he­ti. A köz­pon­ti irá­nyí­tás­sal vég­zett munka vár­ha­tó­an nö­ve­li a részt­ve­vők össze­tar­to­zá­sát, fenn­tart­ha­tó­vá teszi a pro­jek­tet és to­váb­bi mun­ka­he­lye­ket ge­ne­rál - mond­ta el Tif­fán Zsolt ba­ra­nyai fi­de­szes kép­vi­se­lő saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó­ján.
Jakab Nor­bert­né Pohl Ma­ri­et­ta, a Ba­ra­nya Me­gyei Köz­gyű­lés fi­de­szes al­el­nö­ke sze­rint mind­er­re szük­ség is van, mert az Or­mán­ság­ban az el­múlt 100 évben le­zaj­lott ne­ga­tív ter­mé­sze­ti és tár­sa­dal­mi fo­lya­ma­tok a gaz­da­sá­gi ha­nyat­lás­hoz ve­zet­tek. El­ma­ra­dott az inf­ra­struk­tú­ra, ala­csony a nép­sű­rű­ség, magas az idő­sek és az ala­csony is­ko­lai vég­zett­sé­gű­ek ará­nya. A mun­ka­nél­kü­li­ség 30-40 szá­za­lé­kos, a vál­lal­ko­zói szfé­ra sze­ré­nyen tel­je­sít és tő­ke­hi­ánnyal küsz­kö­dik, a fog­lal­koz­ta­tás leg­na­gyobb része köz­mun­ka­prog­ra­mok ke­re­té­ben tör­té­nik. Mint el­mond­ta, az idén au­gusz­tus­ban meg­hir­de­tett köz­mun­ka­prog­ram jövő év vé­gé­ig, de egyes ága­za­tok­ban akár három évig is mun­kát biz­to­sít az abban részt­ve­vők­nek. S bár csak egy ré­szét fe­dez­né az Ős-Drá­va prog­ram tel­jes költ­ség­ve­té­sé­nek, hosszú távon mint­egy ezer em­ber­nek biz­to­sí­ta­na ér­ték­te­rem­tő mun­kát, va­la­mint biz­tos meg­él­he­tést.  Udud Péter, az Ős-Drá­va prog­ram ter­ve­zé­sét végző Aquapro­fit Zrt. ve­zér­igaz­ga­tó­ja ki­emel­te: az Ős-Drá­va pro­jekt a fenn­tart­ha­tó vi­dék­fej­lesz­tés 36 te­le­pü­lést érin­tő hazai min­ta­prog­ram­ja. Ennek ke­re­té­ben 25 mil­li­árd fo­rint­ból, fő­ként pá­lyá­za­ti for­rás­ból egy úgy­ne­ve­zett víz­kor­mány­zá­si rend­szer ki­ala­kí­tá­sá­val sze­ret­nék a 150 évvel ez­előtt sza­bá­lyo­zott Dráva kör­nye­ze­tét az ere­de­ti ál­la­po­tá­ba vissza­ál­lí­ta­ni.

A Drá­va-me­der által ha­tá­rolt Ős-Drá­va tér­sé­gé­ben revi­ta­li­zál­nák a holt­ága­kat, ta­va­kat, vizes élő­he­lye­ket, ame­lyek kö­ze­lé­ben az öko­tu­riz­mus, a hor­gá­szat, a me­ző­gaz­da­ság, a fel­dol­go­zó­ipar fel­len­dü­lé­sét vár­ják. A 3-4 évig tartó ki­vi­te­le­zés során a még hasz­no­sí­tat­lan folyó vi­zé­nek egy ré­szét sza­bá­lyo­zot­tan, víz­pót­ló árok­há­ló­za­to­kon ke­resz­tül ta­vak­hoz, holt­ágak­hoz, ön­tö­zen­dő te­rü­le­tek­hez jut­tat­nák, a ter­mé­sze­tes ere­de­tű le­fo­lyás­ból szár­ma­zó vizet vissza­tar­ta­nák, tá­rol­nák, ebből ol­da­nák meg az ag­rár­te­rü­le­tek ön­tö­zé­sét. Alá­húz­ta: a fej­lesz­té­sek hoz­zá­já­rul­hat­ná­nak, hogy a la­kos­ság minél több pi­ac­ké­pes ter­mé­ket ál­lít­son elő, biz­to­sít­va meg­él­he­tést és fo­koz­va a tér­ség jö­ve­de­lem­ter­me­lő ké­pes­sé­gét.

Forrás: www.m70.hu-MTI

Fontos információk

Legfrissebb híreink