Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

A múzeum épületében Kiss Géza, a névadó tudós-lelkész életét és munkásságát, valamint az Ormánság népművészetét ismerhetik meg a látogatók. Az udvaron egy kis skanzen látható a vidék legjellegzetesebb épületeivel, köztük egy talpasházzal. A múzeum egyik termében az "Üdvözlet Sellyéről" című Bozsits József által összeállított helytörténeti jellegű kiállítás tekinthető meg, amely a legkorábbi sellyei vonatkozású fotográfiák keletkezési idejétől, Sellye várossá avatásáig villant fel epizódokat a település életéből.

Bővebben...

Beremend első iskoláját 1770-ben alapították, így már a tankötelezettség bevezetését megelőzően rendszeres oktatás folyt a községben. Az épület kezdetben egyszerű kialakítású volt, mind a tanulók, mint a tanító számára egy szoba állt rendelkezésre. A XVIII. században a tanítók az oktatás mellett még a kántori feladatokat is ellátták. A település 1847-ben kapott új iskolaépületet, amely egy kis toronnyal és haranggal rendelkezett. A harang jelzése arra szolgált, hogy a diákoknak jelezte, elkezdődött az óra. 1891-ben épült a már két tanteremmel kibővített új épület, ahol a kántortanító mellett osztálytanító is volt.

Bővebben...

Kodolányi János (1899-1969) író szellemi szülőföldjének tartotta az Ormánságot, ő emelte a szépirodalomba e vidék sajátos etnikai világát, társadalmi problémáit, embereit. Néhány jelentősebb alkotása, amelyekben felbukkan az Ormánság ihlete - a tatárjárás korában játszódó történelmi regénytrilógiája: Julianus barát, A vas fiai, Boldog Margit, Baranyai utazás, Süllyedő világ, Vízválasztó.

Bővebben...

Nagyharsányban 2000-ben - a millennium ünneplésére - egy helytörténeti kiállítás jött létre a millenniumi zászlóátadó ünnepélyre. Ezt követően a gyűjtőmunka folytatódott, hiszen a lakosok és az önkormányzat szívügyüknek tekintették a gyűjtemény megvalósítását és bőkezűajándékozással, felajánlással azóta is folyamatosan gyarapítják a tárgyak számát.

Bővebben...

Nagytótfalu 407 lelkes kisközség Baranyában, a Siklós-Villányi hegyvonulat déli lábánál, Siklóstól mintegy 6 km-re északkeleti irányban. Őslakossága református magyar. Műemléki református temploma 1782-86 között épült, orgonáját a pécsi Angster gyár készíttette.

Bővebben...

A Konrád Ház egy hagyományőrző múzeum a Villány mellett található parányi zsáktelepülés, Kisjakabfalva szívében. Fenntartói a család őseinek valamikori lakóházát hozták eredeti állapotára, minden részletben szigorúan ügyelve arra, hogy csakis eredeti használati tárgyak és díszítések kerüljenek a falakra és a falak közé.

Bővebben...

A Villányi hegységtől délre, Beremend alatt található Kásád, Magyarország legdélibb települése. Első írásos említése –Kassat, majd Asady- 1294-ből való. A hajdan mocsaras térségben több patak és halastó is megtalálható volt, magát a falut is vizek zárták körül és ez településszerkezetében mind a mai napig meglátszik.

Bővebben...

Újpetre község Dél-Baranyában található. Petre néven először 1296-ban említik. 1334-ben önálló plébániája volt. A török uralom alatt magyarok lakták. A hódoltság után a bólyi Batthyány – uradalomhoz került. Szerbek települtek ide, ezért Rácpetre lett a falu neve 1933-ig.

Bővebben...

Kákics község Baranya megyében, a Sellyei kistérségben található. Szigetvártól délkeletre fekvő település. Vonattal elérhető a Sellye – Szentlőrinc vonalon. A település első emlékei az 1400-as évekből származnak. Lakossága nagyjából 210 fő.

A falu szülötte Kiss Géza (1891-1947) református lelkész, író, az Ormánság népművészetének, néprajzának, nyelvjárásának kutatója. Kiss Géza 1915-től haláláig dolgozott szülőfalujában, s ebben az időben Kákics az Ormánság egyik szellemi központja volt. Itt születtek a vidék népéletét, nyelvjárását bemutató írásai, a húszas - harmincas években itt látogatták meg azok az írók, társadalomtudósok, akikben sikerült felkeltenie az érdeklődést az ormánsági emberek sorsa iránt.

Bővebben...

Fontos információk

Legfrissebb híreink