Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Túrony falu neve régen Turul volt, egy római útnak köszönheti létét.

Templomának fő falai a XIII. században már biztosan álltak, déli falán először három, majd a nyugati irányba történt bővítés után újabb két lőrésablakot nyitottak. A XIV. század harmincas éveiben épült a mai sokszögzáródású, gótikus szentély. A szentély déli oldalába ülőfülkét, míg a többi falaiban változatos - trapéz alakú, szögben záródó és íves - fali fülkéket alakítottak ki. A rácdúlás során leégett templomot 1726-ban újjáépítették, a falakat támpillérekkel erősítették meg, ekkor nyitották a nagyobb ablakokat és falazták be a régi, keskeny lőrésablakokat, illetve a szentély fülkéit. 1744-ben készült a templom festett, kazettás mennyezete, aminek mára csak egy emlékfoszlánya látható a karzat alján.

Bővebben...

Máriagyűd a Dél-Dunántúlon, Pécstől mintegy 25 km-re délre, a Tenkes-hegy lábánál fekszik. Ma Siklós egy városrésze. Híres szőlőkultúrájának gyökerei a római korba nyúlnak vissza.

Gyűd első okleveles említése 1290-ből való. 1332-ben már plébániatemploma van. 1689-től ferences szerzetesek gondozzák a kegyhelyet.

Bővebben...

A vár mellett Siklós városának másik kiemelkedő látványossága a XVI. sz.-i török templom, amely 1543 - 1565 között épült.

 

A dzsámit egy magas rangú török személyiség, Malkocs bej emeltette a XVI. század második felében. Az idők folyamán erősen megromlott az állaga, majd egy lakóépületbe építették bele, így lényegében fokozatosan "eltűnt". 1969-ben fedezték fel a maradványait, s nem sokkal ezután megindult az újjáépítése Dr. Gerő Győző és Mendele Ferenc irányításával.

Bővebben...

Fontos információk

Legfrissebb híreink