Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Adorjás az Ormánság keleti felében Harkány és Vajszló között eldugva található kis falu. Első írásos említése 1251-ből való.

A falut a XII. században Azarias néven említik. A község leglátványosabb emléke a településhalom tetején álló református templom az 1836-37-es évekből. Égetett faltéglái valószínűleg valamelyik közeli vár (Kémes, Diósviszló) elbontásából származhattak.  Homlokzata harmonikusan illeszkedik az utcasorba, követi a népi lakóházak tagolását, ritmusát, fehér színüket. Egyszerű tornya alsó részén keresztül lehet kolduspadok között bejutni belsejébe. Az L alakú karzat mellvédjét nyolc festett tábla alkotja. A vörös, kék és sárga festékkel festett virágok, rácsmotívumok között az egyik táblán Noé bárkáját pillanthatjuk meg.

Egy másik táblán „Szaitz Jakob tisler mester” az alkotó neve olvasható. A mennyezet kazettáiból csak kettő maradt meg, a nagy becsben őrzött pelikános és egy rozettás tábla. A község mai életét leginkább az befolyásolta, hogy a határmenti eldugott kistelepülés. A több teljesen elnéptelenedett baranyai faluval ellentétben Adorjás mégsem pusztult el.

 

A csodálatos természeti környezetben fekvő falucska él, és minden erre kerülő látogatót szívesen fogad!

Állandó lakosok száma: 212 fő
Önkormányzat címe: 7841 Adorjás, Petőfi u. 38.
Polgármester: Tóth Gyula

 

Fontos információk

Legfrissebb híreink